Stappenplan scheiden

U gaat een scheiding aanvragen; Mediation Parkstad begeleidt u bij elke stap.

1. De scheidingsmelding

Het hoge woord is eruit; u gaat een scheiding aanvragen. Het is van groot belang dat er volledige duidelijkheid bestaat over de wens van de een, de ander of van allebei, om jullie relatie te beëindigen. Dit is ook het moment om te beslissen over de wijze waarop dit proces doorlopen gaat worden. Wordt het van beide kanten een advocaat, wees je ervan bewust dat dan in beide kampen een professional aanschuift die het belang van ieder voor zich gaat behartigen, vaak met een langdurig en kostbaar proces tot gevolg en als toetje een aantal beslissingen die meestal aan een van de kanten voelt als verliezen.

sincerely-media-EtyBBUByPSQ-unsplash
Scheidingsmediation

2. Keuze van het te volgen proces

Als je kiest voor een scheiding aanvragen met behulp van Mediation Parkstad, plan je een of enkele gratis kennismakingsgesprekken. Bedenk dat het belangrijk is dat je allebei een goed gevoel hebt bij je mediator. Het is immers belangrijk dat je je allebei veilig en in goede handen voelt. Je gaat heel veel erg persoonlijke zaken met hem of haar bespreken. 

Bij voorkeur ben je beide aanwezig bij de eerste kennismaking. Het kan uiteraard ook met één van de partners, maar als het tot een vervolg komt, volgt er ook een afzonderlijke kennismaking met de andere partner. Het is namelijk belangrijk dat voor jullie beiden het vertrekpunt gelijk is.

Ook belangrijk is dat je je tijdens dit kennismakingsgesprek nog eens goed laat uitleggen hoe scheiding door mediation verloopt, wat erbij komt kijken, wat ervan jullie gevraagd wordt en wat je van de mediator mag verwachten. Natuurlijk komt jullie concrete situatie kort aan de orde. De mediator vormt zich een eerste beeld en je krijgt antwoorden op de meest prangende vragen. Aan de hand van dit eerste gesprek kan je kiezen welk tariefplan het beste bij jullie situatie past. Uiteindelijk gaat het om de bekende ‘klik’ die je allebei met de mediator hebt. Je tekent beide de mediation overeenkomst.

3. De mediation gesprekken

De gesprekken vinden normaal gesproken plaats met jullie allebei. Maar je gaat wel allebei uit van je eigen belangen. De mediator helpt hierin de balans te vinden met oplossingen die door jullie beiden gedragen worden. Natuurlijk is er ruimte voor emoties en het is voor een goed resultaat ook belangrijk dat die geadresseerd worden. Hoewel we wel proberen deze gesprekken zo efficiënt en gestructureerd mogelijk te laten verlopen, is het nooit een rechttoe-rechtaan proces.

  • Huisvesting en alimentatie

Aangezien we uit ervaring weten dat zekerheid over huisvesting en alimentatie altijd als erg belangrijk worden ervaren, zijn dit meestal de eerste onderwerpen tijdens de sessies. Jullie beider eisen, wensen en belangen worden in kaart gebracht en eventueel uitgebreid met andere opties. De mediator geeft inzicht in de (financiële) consequenties van alle varianten en wat jullie maandelijkse bestedingsmogelijkheden na de scheiding zijn.

  • De kinderen

Naast huisvesting en alimentatie is uiteraard het maken van een gedegen ouderschapsplan erg belangrijk. Hoe worden de opvoedings- en zorgtaken verdeeld? Is er sprake van co-ouderschap? Hoe gaat de omgangsregeling er uitzien? Ook de mening van jullie kind of de kinderen wordt daarin uiteraard meegenomen.

Desgewenst wordt na ieder gesprek een kort overzicht van de besproken onderwerpen gemaakt en worden de afspraken en de onderwerpen voor de volgende bijeenkomst vastgelegd.

een scheiding aanvragen

4. Convenant en ouderschapsplan

Als alle afspraken tot beider tevredenheid zijn gemaakt, worden deze door de mediator nauwkeurig vastgelegd in jullie echtscheidingsconvenant. Dit document moet door jullie beiden ondertekend worden en daarom is het noodzakelijk dat je je allebei in die afspraken kan vinden. Je moet er in de toekomst op terug kunnen vallen wanneer er discussie ontstaat over een onderwerp.

Alle afspraken rondom de zorg en de opvoeding van de kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan, dat vervolgens deel uitmaakt van de set documenten die naar de rechtbank gestuurd worden ter beoordeling.

Lees meer over het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. 

5. Bekrachtiging door de rechtbank

Voor de bekrachtiging van de echtscheiding door de rechtbank worden de ondertekende documenten door een advocaat ingediend bij de rechtbank. Wij werken samen met een advocaat die een scheiding aanvragen voor ons adequaat regelt.

De mediator zorgt ervoor dat de beschikking vervolgens naar de gemeente gaat waar u gehuwd bent en daar ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de laatste stap van het scheiden stappenplan doorlopen en is de scheiding definitief rond.

Het totale proces van een scheiding aanvragen duurt drie maanden.

mediation parkstad

Vraag vrijblijvend een gratis kennismaking aan.

Vraag vrijblijvend een gratis kennismaking aan.

06 - 2146 9829

info@mediationparkstad.nl

Updates

adam-niescioruk-Z9arfr0f248-unsplash

Maatregelen omtrent COVID-19.

In verband met het COVID-19 is het belangrijk de richtlijnen van het RIVM en de overheid gevolgd worden. Momenteel is het advies om nog altijd 1,5 meter afstand van…